czwartek, 16 sierpnia 2012

Tarta razowa.

Ciasto robimy z 1 szklanki mąki razowej żytniej (typ 2000), 3/4 szklanki mąki żytniej typ 720, jajka, jogurtu naturalnego (małe opakowanie-150g). Ugniatamy ciasto, wkładamy na 30 minut do lodówki.



 Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy, przekładamy na naczynie, dociskamy brzegi, nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 12 minut.


w międzyczasie podsmażamy farsz- tu całkowita dowolność. Ja wzięłam pieczarki, paprykę, czerwoną cebulę i drobiową wędlinę. Można użyć surowych warzyw, jednak ja wolę podsmażyć, aby na cieście nie puściły za dużo soku.

  w naczyniu mieszamy dwa jajka z chlustem mleka i przyprawami, które lubimy. U mnie sól, pieprz, oregano i tymianek.



Na upieczony spód wykładamy farsz, zalewamy jajkiem, posypujemy szczypiorkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180st.) na 20 minut.



1 komentarz: