czwartek, 16 sierpnia 2012

Włoska ciabatta dla początkujących.

To bardzo dobry przepis dla osób zaczynających swoją przygodę
z pieczeniem chleba i bułeczek.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki suchych drożdży
1,4 łyżeczki octu winnego
1 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki cukru
1,5-2 szklanki bardzo ciepłej wody

Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
Mieszamy łyżką kilka razy (aż mąka połączy się z wodą)
i taką „kluchę” odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem
w ciepłe miejsce- ja zostawiam zazwyczaj na ok. 10-12 godzin.
Można ciasto zrobić wieczorem i rano upiec ciabattę.
Po minionym czasie wysypujemy trochę mąki na blat
i zrzucamy ciasto. Ugniatamy ręką kilka razy.
Bierzemy gliniane naczynie, podlewamy odrobiną oliwy,
wrzucamy ciasto i również podlewamy je ok. 1 łyżką oliwy.
Można na wierzch i pod spód dodać np. czarnuszkę, bądź kmin.
Naczynie przykrywamy (jeśli nie macie pokrywy od naczynia,
może być folia aluminiowa) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego
do 220°C. Po 35 minutach ściągamy przykrywkę,
zwiększamy temperaturę do 240°C i pieczemy jeszcze 20 minut.
Po wyjęciu zostawić chwilkę do ostygnięcia.
Bon Appetit!


1 komentarz:

  1. nigdy nie próbowałam ciabatty więc zapiszę przepis i na pewno z niego skorzystam :))

    OdpowiedzUsuń