czwartek, 16 sierpnia 2012

Sypana szarlotka- najłatwiejsza na świecie,

Jest to bardzo prosta w przygotowaniu szarlotka. Nie wymaga za dużo pracy, a smak jest naprawdę wyjątkowy.

Od czego zacząć?
Myjemy 2 kg soczystych jabłek (ja miałam malutkie, stąd ich ilość)


Ścieramy jabłka na tarce (duże oczka) razem ze skórką. Dodajemy 2 płaskie łyżki cynamonu i 3 łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy, aby jabłka puściły sok.



W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki- 2 szklanki mąki, 2 szklanki kaszy manny, 1,5 szklanki cukru, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.


Przygotowujemy średnią prostokątną blachę lub większą tortownicę. Moja ma średnicę 27 cm, należy ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno wysypujemy 1/3 sypkich składników.



Na sypkie składniki wykładamy 1/2 jabłek, wyrównujemy. Na jabłka wysypujemy kolejną część sypkich składników, potem drugą część jabłek, po wyrównaniu ostatnia część sypkich.





Po wyrównaniu ścieramy na górę masło (170g), Ciasto powinno piec się 55 minut w 180st. 




3 komentarze: