niedziela, 19 sierpnia 2012

Wariacja na temat ciasta francuskiego

Same zapewne wiecie, że z ciasta francuskiego można wyczarować praktycznie wszystko. Na blogu będą pojawiać się różne wariacje na ten temat, zarówno na słodko, jak i słono.
Dziś szybki przepis na zawijańce z jabłkiem. Uważam, że warto zrobić sobie listę rzeczy, które warto mieć w lodówce/ spiżarce (niebawem o tym post), w moim przypadku jest to m.in. ciasto francuskie oraz wszelkiego rodzaju zaprawy, jak np. mus jabłkowy.

Polecam do tego przepisu ciasto w rulonie, ja niestety miałam francuza w płatach, ale zgrabnie go pokleiłam. Na rozłożone ciasto rozkładamy trochę musu jabłkowego, posypujemy cynamonem lub cukrem cynamonowym, zawijamy, kroimy, wykładamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st.) na ok. 20-25 minut. Prawda, że proste?:)













5 komentarzy:

  1. Może ten przepis nie jest typowo dla mnie, ale zawsze ubolewałam nad tym że nie do końca wiem jak wziąć się za robienie szarlotki, przeglądnęłam Twojego bloga i już wiem, sese :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyszne. Uwielbiam jabłka z cynamonem! :)

    OdpowiedzUsuń